Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Οι ταινίες που αγαπήσαμε 31 - Φλογισμένα Νησιά / The Fighting Seabees (1944)


Ασπρόμαυρο φιλμ
Εναλλακτικός τίτλος: Οι μαχητές του Ειρηνικού
Παραγωγή: Republic Pictures Corp.
Σκηνοθεσία: Edward Ludwig
Σενάριο: Borden Chase, Aeneas Mackenzie
Μουσική: Walter Scharf, Roy Wedd
Ηθοποιοί: John Wayne, Susan Hayward, Denis O’ Keefe, William Frawley, Duncan Renaldo, Addison Richards
Διάρκεια: 100΄

Υπόθεση: Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο εργολάβος Γουέτζ (John Wayne), έχει αναλάβει να κατασκευάσει ένα έργο σε κάποιο νησί του Ειρηνικού, όπου αρκετοί από τους άντρες του σκοτώνονται στη διάρκεια μιας ιαπωνικής επίθεσης. Παραβαίνοντας τους κανονισμούς, προσπαθεί να οπλίσει τους εργάτες του και αναλαμβάνει την ευθύνη του εξοπλισμού τους, ώστε να μπορέσουν να αμυνθούν σε νέα περίπτωση κινδύνου. Καθώς, όμως, αυτοί είναι ανεκπαίδευτοι, χάνει αρκετούς στην επόμενη σύγκρουση. Έτσι, αρχίζει να τους εκπαιδεύει ο ίδιος στην χρήση των όπλων και η ομάδα του, καλογυμνασμένη και άρτια εκπαιδευμένη, στέλνεται σ’ ένα άλλο νησί του Ειρηνικού για να κατασκευάσει ένα αεροδρόμιο και μια αποθήκη πετρελαίου.







Τα «Φλογισμένα Νησιά» είναι ένα ξεχωριστό πολεμικό φιλμ. Αφηγείται την ιστορία ενός τάγματος κατασκευών και των σκληρών αντρών του, που αντιμετωπίζουν τις επιθέσεις των Ιαπώνων αλλά και την ιστορία της σχέσης του δυναμικού αρχηγού τους με μια όμορφη πολεμική ανταποκρίτρια.
Οι θαρραλέοι αυτοί πολίτες, από τη στιγμή που φορούν στρατιωτικές στολές, μετατρέπονται σε «μάχιμο σώμα» και δείχνουν την πραγματική τους αξία. Το σθένος και η ανδρεία τους αποδεικνύονται ανώτερα ακόμη και από εκείνα των Αμερικανών πεζοναυτών που έχουν αναλάβει την «προστασία» τους και την υπεράσπιση του νησιού. Το φιλμ έχει προβληθεί και με τον τίτλο «Οι μαχητές του Ειρηνικού», ενώ ήταν υποψήφιο για Oscar καλύτερης μουσικής.

Σπύρος Πιτικάρης, για το Club Φίλων Μικρός Σερίφης, 2014
Επιμέλεια παρουσίασης: adamsjim



ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ
ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ!
Εσύ, το απέκτησες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...