Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

35 χρόνια 'Αρλεκιν!


Αν αναρωτιέται κανείς γιατί τα μικρά βιβλία με το happy end έχουν τόση μεγάλη επιτυχία εδώ και 35 χρόνια στην Ελλάδα και 65 χρόνια παγκοσμίως, η απάντηση είναι ολοφάνερη: Γιατί τα ΑΡΛΕΚΙΝ αγγίζουν την γυναικεία ψυχή! Τα ΑΡΛΕΚΙΝ καλύπτουν την ανάγκη που ο καθένας έχει, αλλά δεν τολμά να ομολογήσει: την ανάγκη να αγαπήσει και να αγαπηθεί με πάθος!
Η πρώτη που αντιλήφθηκε αυτήν την ανάγκη, ήταν η σύζυγος του εκδότη της Harlequin, Richard Bonnycastle, Mary, η οποία το 1964 παρατήρησε την πρωτοφανή επιτυχία που σημείωναν αυτά τα «όμορφα μικρά βιβλία με το ευτυχισμένο τέλος», όπως αποκάλεσε τα αισθηματικά μυθιστορήματα που εξέδιδαν μέχρι τότε και υποστήριξε ότι θα έπρεπε να ρίξουν το βάρος του εκδοτικού τους προγράμματος σ’ αυτά. Έτσι, η Harlequin, που είχε ιδρυθεί το 1949 στο Γουίνιπεγκ του Καναδά και εξέδωσε μεταξύ άλλων, τα πρώτα γυναικεία μυθιστορήματα, από το 1964 επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην έκδοση των ΑΡΛΕΚΙΝ.


Τα ΑΡΛΕΚΙΝ, 65 χρόνια μετά, κυκλοφορούν σε 5 ηπείρους, από τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική μέχρι την Αυστραλία και από την Ευρώπη μέχρι την Ιαπωνία και την Κίνα, μεταφράζονται σε 29 γλώσσες και κυκλοφορούν σε 107 χώρες. Το 1989, μάλιστα, η Harlequin κέρδισε μια θέση στο Bιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, όταν, για να γιορτάσει τα τεσσαρακοστά γενέθλιά της, εξέδωσε την ίδια μέρα τον ίδιο τίτλο σε δεκαοκτώ γλώσσες σε εκατό χώρες του κόσμου!
Έχοντας εκδώσει από το 1949 πάνω από 3 δισεκατομμύρια αντίτυπα και έχοντας προσφέρει απόλαυση και συγκίνηση σε εκατομμύρια αναγνώστριες σε όλο τον κόσμο, η Harlequin συνεχίζει να γράφει μέχρι σήμερα την ιστορία της –την πιο όμορφη ιστορία αγάπης στα εκδοτικά χρονικά!


ΤΑ ΑΡΛΕΚΙΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το 1979 ιδρύθηκε στην Ελλάδα η εταιρεία ΧΑΡΛΕΝΙΚ ΕΛΛΑΣ, αποτέλεσμα κοινοπραξίας της Harlequin με τις εκδόσεις Αλκυών, που είχαν ιδρύσει τρεις Έλληνες εκδότες, οι Παναγής Μεταξάτος, Διονύσιος Λεωνιδάκης και Ιωάννης Κουράφας. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς κυκλοφορούσε στα περίπτερα το πρώτο ΑΡΛΕΚΙΝ στα ελληνικά: Ο Απαγορευμένος Παράδεισος της Ανν Μάθερ, που μέσα σε μια βδομάδα πούλησε 35.000 αντίτυπα!
Μέσα από τους 8.000 τίτλους που έχουν μέχρι σήμερα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, οι Ελληνίδες αναγνώστριες ταξιδεύουν στην μαγεία του αληθινού έρωτα, ξεχνιούνται από τα άγχη της καθημερινότητας και εμπνέονται. Δεν είναι τυχαίο που το όνομά τους πέρασε στο ελληνικό λεξιλόγιο ως ταυτόσημο της ιστορίας αγάπης με αίσιο τέλος και του αισθηματικού μυθιστορήματος.
Σήμερα στην Ελλάδα κυκλοφορούν 6 σειρές: Χρυσά Άρλεκιν(4 τίτλοι μηνιαίως), Special Χρυσά Άρλεκιν(2 τίτλοι μηνιαίως), Bianca(4 τίτλοι μηνιαίως), Συλλεκτικά(1 τίτλος μηνιαίως), Κλασικά Άρλεκιν(2 τίτλοι μηνιαίως) και Μεγάλα Κλασσικά (1 τίτλος μηνιαίως), δηλαδή κυκλοφορούν κάθε μήνα στα περίπτερα 14 νέοι τίτλοι.


Παρόλες τις φήμες που θέλουν τα αισθηματικά αυτά μυθιστορήματα να εκπροσωπούν μια ξεπερασμένη εκδοχή σχέσεων, στην πραγματικότητα, τα ΑΡΛΕΚΙΝ, εκφράζουν απόλυτα την ανάγκη της ψυχής κάθε γυναίκας να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Οι ηρωίδες των σημερινών ΑΡΛΕΚΙΝ είναι δυναμικές και ολοκληρωμένες προσωπικότητες, ασκούν απαιτητικά επαγγέλματα, έχουν εμπειρίες και ρόλο στο κοινωνικό γίγνεσθαι, κι αντιμετωπίζουν όλα τα προβλήματα που απασχολούν την καθημερινότητά μας. Η μητρότητα εκτός γάμου, το διαζύγιο, η ανεργία, το AIDS, η πολιτική, η τεχνολογία, η γενετική και η παγκοσμιοποίηση έχουν προ πολλού εισχωρήσει στις σελίδες τους, μέσα στις οποίες κάθε σύγχρονη γυναίκα μπορεί ν' αναγνωρίσει τον εαυτό της.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν τα τελευταία χρόνια οι Ελληνίδες αναγνώστριες για τις μίνι-σειρές (τριλογίες, τετραλογίες κ.λπ. με ένα ιδιαίτερο θέμα), καθώς και για τα ιστορικά μυθιστορήματα: η σειρά των Κλασικών ΑΡΛΕΚΙΝ, που είχε κυκλοφορήσει για μικρό διάστημα πριν πολλά χρόνια, εγκαινιάστηκε εκ νέου το 1999 ύστερα από αίτημα των ίδιων των αναγνωστριών, και μέχρι στιγμής συναντά ενθουσιώδη ανταπόκριση.


Μεγάλη επιτυχία σημειώνουν επίσης τα βιβλία που συνδυάζουν την ερωτική ιστορία με την αστυνομική περιπέτεια και το σασπένς, τα βιβλία με κεντρικό θέμα τον έρωτα στο εργασιακό περιβάλλον, καθώς και τα βιβλία με έναν διεθνή χαρακτήρα (όπως ήρωες από διαφορετικά μέρη και κουλτούρες στα οποία η εξέλιξη της πλοκής διαδραματίζεται σε διάφορες χώρες του κόσμου κ.λπ.). Σταθερή, τέλος, είναι η προτίμηση για το εξωτικό στοιχείο (έρημος, τροπικά νησιά κ.λπ.) καθώς και για τις ιστορίες που θίγουν το θέμα των οικογενειακών αξιών (απρόβλεπτη εγκυμοσύνη, υιοθεσία, δεύτερος γάμος, σύγκρουση έρωτα και καριέρας κ.α.).


Στις συγγραφείς που έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση συγκαταλέγονται οι Penny Jordan, Emma Darcy, Anne Mather, Catherine George, Leigh Michaels, Liz Fielding, Stephanie Bond, Cait London, Ann Major, Vicki Lewis Thompson και Margaret Way, που κάθε τους βιβλίο ξεπερνά σε πωλήσεις τα 10.000 αντίτυπα. Πολλές από αυτές συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πρώτα ονόματα της σύγχρονης γυναικείας λογοτεχνίας, καθώς δεν γράφουν μόνο αισθηματικά μυθιστορήματα, αλλά και άλλα, κάθε είδους, κοινωνικά, ιστορικά, ακόμη και θρίλερ, που εκδίδονται με πολύ μεγάλη επιτυχία και συχνά βρίσκονται στις λίστες των ευπόλητων στην Αμερική.
Τα ΑΡΛΕΚΙΝ συνεχίζουν ανελλιπώς εδώ και 35 χρόνια να κυκλοφορούν κάθε βδομάδα στα περίπτερα και να μας ταξιδεύουν γλυκά στη μαγεία του έρωτα και της αληθινής αγάπης και όπως έγραψε μια αναγνώστρια είναι το καλύτερο αγχολυτικό!!!!

http://www.star.gr/


ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ
ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ!
Εσύ, το απέκτησες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...