Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Πορτρέτα Υπερηρώων 6 - Κάπταιν Αμέρικα (Captain America)



Ο Κάπταιν Αμέρικα είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας που εμφανίζεται σε κόμιξ της εταιρίας Μάρβελ. Ο χαρακτήρας πρωτοεμφανίστηκε στο Κάπταιν Αμέρικα #1 τον Μάρτιο του 1941 και αποτελεί δημιούργημα των Joe Simon και Jack Kirby. Ο τίτλος έχει πουλήσει με το πέρασμα των ετών πάνω από 210.000.000 κόμιξ σε πάνω από 75 χώρες. Ο Κάπταιν Αμέρικα αποτελεί το alter ego του Steven Rogers, ενός αδύνατου, καχεκτικού νεαρού στον οποίο χορηγήθηκε ορός αύξησης δύναμης με σκοπό να πολεμήσει στην μάχη των Η.Π.Α. κατά της ναζιστικής Γερμανίας. Έτσι, ο αδύνατος Στηβ έφθασε στο σημείο της ανθρώπινης τελειότητας.
Ο Κάπταιν Αμέρικα αποτελεί μια σκόπιμη δημιουργία της Μάρβελ για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάπως έπρεπε να αναπτερωθεί το ηθικό των Αμερικανών στρατιωτών και τι καλύτερο από έναν ήρωα που πολεμά με μανία τις δυνάμεις του άξονα. Αυτό τον έκανε το νούμερο ένα χαρακτήρα κατά την διάρκεια του Β'ΠΠ.
Όταν ο πόλεμος τελείωσε ο Κάπταιν Αμέρικα σταμάτησε να έχει την απήχηση που είχε με αποτέλεσμα να παραμείνει κλεισμένος στα ντουλάπια της Μάρβελ. Πέρα από μια μικρή εμφάνιση το 1953, ο Κάπταιν Αμέρικα έκανε ξανά την εμφάνισή του τον Μάρτιο του 1964 στο Avengers#4. Από τότε ο ήρωας επιστρέφει ξανά και εκτός του ότι έγινε αρχηγός της ομάδας Avengers (Εκδικητές) απέκτησε και τον δικό του τίτλο.


ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο συγγραφέας Joe Simons έδωσε την ιδέα της δημιουργίας του Καπ (συντομογραφία του Κάπταιν Αμέρικα) στον σχεδιαστή Jack Kirby παρακινούμενος από τα τότε πολιτικά δεδομένα καθώς και τις κινήσεις των ναζί. Έτσι, το Captain America Comics #1 (Μάρτιος 1941), ένα χρόνο πριν τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ, είχε σαν εξώφυλλο τον πρωταγωνιστή να χτυπά με γροθιά στο σαγόνι τον Αδόλφο Χίτλερ! Το τεύχος πούλησε κοντά 1.000.000 αντίτυπα! Η έκδοση αυτή βέβαια, εκτός από χιλιάδες φίλους, απέκτησε και πολλούς εχθρούς, αφού εκατοντάδες γράμματα έφθαναν στα γραφεία της Μάρβελ τα οποία αντιτίθονταν στο τι πραγματικά πρεσβεύει ο Κάπταιν Αμέρικα.


Μετά τον Β'ΠΠ ο Καπ έγινε αρχηγός της πρώτης ομάδας υπερηρώων, της All Winner Squad της εταιρίας Timely/Marvel που κυκλοφόρησε δύο περιπέτειες στα All Winner Comics#19 & 21 τον χειμώνα του 1946 (το #20 δεν βγήκε ποτέ). Το Captain America Comics τελείωσε στο νούμερο #75, τον Φεβρουάριο του 1950. Κυκλοφόρησε με τον τίτλο Captain America Weird Tales για δύο επεισόδια και τελικά ακυρώθηκε οριστικά με το Captain America #78 τον Σεπτέμβριο του 1954.



Φθάνουμε στο Νοέμβριο του 1963, όταν ο Stan Lee και ο Jack Kirby βγάζουν από τα αζήτητα τον Καπ και τον παρουσιάζουν στο κοινό μαζί με τους 4 Φανταστικούς (Fantastic Four) στο Marvel Comics Strange Tales #114 με τίτλο ιστορίας “Captain America”, έναν βετεράνο του B'ΠΠ που επέστρεψε μετά από "πρόωρη συνταξιοδότηση". Αυτό άρεσε στον κόσμο κι έτσι ακολούθησε η εμφάνισή του στο The Avengers #4, τον Μάρτιο του 1964, στο οποίο εξηγούσε ότι μετά από λάθος είχε πέσει από ένα αεροπλάνο στον βόρειο πόλο και παρέμεινε παγωμένος μέσα σε ένα κομμάτι πάγου. Έπειτα αφού πρωταγωνίστησε στο Iron Man Tales Of Suspense #58, τον Οκτώβριο του 1964, ο Καπ αποκτά δικό του τίτλο. Τον Μάρτιο του 2007 στο Captain America vol.5 #25 ο Στηβ Ρότζερς πεθαίνει και τον Αύγουστο του 2007 η Μάρβελ ανακοινώνει ότι ο Κάπταιν Αμέρικα του 1940 θα ταξιδεύσει στο παρόν για ένα έργο 12 επεισοδίων κι ότι ένας νέος Καπ, με νέο κοστούμι θα κάνει το ντεμπούτο του στο Captain America #34.



ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ STEVE ROGERS
Ο Στηβ Ρότζερς γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου 1917 στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης από Ιρλανδούς μετανάστες. Οι γονείς του ήταν η Σάρα και Τζόζεφ Ρότζερς. Ο πατέρας του πέθανε όταν ο Στηβ ήταν μικρό παιδί και η μητέρα του πέθανε από πνευμονία όταν ο Στηβ ήταν έφηβος. Το 1940 ο Στηβ αηδιασμένος από την άνοδο του Γ’ Ράιχ, αποφάσισε να δηλώσει εθελοντής για τον επερχόμενο πόλεμο. Δυστυχώς όμως οι υπεύθυνοι αρνήθηκαν να τον εντάξουν στις δυνάμεις του στρατού λόγω της άσχημης και αδύναμης σωματικής του κατάστασης. Ο στρατηγός του αμερικάνικου στρατού Chester Phillips, έψαχνε για εθελοντές οι οποίοι θα μπορούσαν να υπηρετήσουν στον στρατό αν δεχόντουσαν να πάρουν μέρος σε ένα απόρρητο πρόγραμμα, το πρόγραμμα Rebirth, το οποίο δημιουργούσε σωματικά ανώτερους ανθρώπους-στρατιώτες. Ο Στηβ δέχτηκε και μετά από δύσκολη επιλογή, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο θα δοκιμαζόταν ο ορός. Η σωματοδομή του άλλαξε, έγινε θηριώδης, σε ανθρώπινα πλαίσια, οι αισθήσεις του αυξήθηκαν, τα αντανακλαστικά του το ίδιο. Έγινε ένας υπερστρατιώτης.


Η κυβέρνηση των Η.Π.Α τον χρησιμοποιεί στην υπηρεσία πληροφοριών και σαν προπαγανδιστικό μέσο για την αντιμετώπιση του Red Skull (Κόκκινο Κρανίο), αρχηγό των τρομοκρατικών επιθέσεων των Ναζί. Τότε του δίνεται και η στολή με τα χρώματα της αμερικάνικης σημαίας, μια αλεξίσφαιρη ασπίδα και το κωδικό όνομα Κάπταιν Αμέρικα.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1940, μέχρι λίγο πριν το 1950, ο Καπ εμφανίζεται να πολεμά τους ναζί και μετά το τέλος του Β'ΠΠ τον νέο εχθρό των Η.Π.Α., τον κομμουνισμό. Ακολουθεί η εξαφάνιση του ήρωα για μια δεκαετία περίπου.


Την δεκαετία του 1960 η ομάδα των Εκδικητών ανακαλύπτει το σώμα του Στηβ Ρότζερς στον Βόρειο Ατλαντικό. Αφού συνέρχεται, μαθαίνουμε ότι επέζησε μέσα σε ένα κομμάτι πάγου λόγω του ορού του υπερστρατιώτη. Η ομάδα τον προσκαλεί να γίνει μέλος της, αυτός δέχεται και γρήγορα γίνεται και αρχηγός της. Έπειτα ο Καπ, συνεργάζεται με την κυβερνητική υπηρεσία πληροφοριών SHIELD, αρχηγός της οποίας είναι ο παλιός σύντροφος του Καπ στον Β'ΠΠ, Nick Fury. Αργότερα αναλαμβάνει την εκπαίδευση του Σαμ Ουίλσον ο οποίος θα γίνει ο Falcon, ο πρώτος αφροαμερικανός ήρωας, με τον οποίο θα γίνουν συνεργάτες, θα αναλάβουν αποστολές μαζί και θα αποκτήσουν δικό τους τίτλο με το όνομα Captain America And The Falcon.


Το 2006-2007, στο crossover Civil Wall, ο Καπ αντιτίθεται στις κυβερνητικές κινήσεις για την αποκάλυψη των πραγματικών ονομάτων των υπερηρώων και σύντομα γίνεται αρχηγός των ατόμων που συμφωνούν με αυτόν. Σε μια μάχη, για τον παραπάνω λόγο, με τον Iron Man, παραδίδεται στις αρχές, κατηγορείται για εγκληματικές πράξεις και καθώς εισέρχεται στο ομοσπονδιακό δικαστήριο για να δικαστεί δέχεται τα πυρά ενός ελεύθερου σκοπευτή. Ο Στηβ μεταφέρεται στο νοσοκομείο όπου και διαπιστώνεται ο θάνατός του. Η δολοφονία είχε σχεδιαστεί από τον Red Skull.


Ο Καπ θάβεται στο κοιμητήριο του Άρλινγκτον κάτω από ένα μνημείο που είχε στηθεί στη μνήμη του. Το σώμα του, όμως, ήταν ψεύτικο δημιούργημα, γιατί το πραγματικό μεταφέρθηκε από τους Iron Man, Hank Pym και Janet Van Dyne στον Βόρειο Ατλαντικό, εκεί που πριν από χρόνια είχε βρεθεί.
Τέλος στο Captain America Reborn #1 αποκαλύπτεται ότι ο Στηβ Ρότζερς δεν είχε πεθάνει. Το όπλο από το οποίο πυροβολήθηκε ήταν ειδικά φτιαγμένο ώστε να τον μεταφέρει σε προκαθορισμένη θέση στον χώρο και στον χρόνο. Ο Red Skull προσπάθησε έτσι να εγκλωβίσει τον Καπ αλλά δεν τα κατάφερε. Έτσι, χαμένος στον χώρο και στον χρόνο, έζησε ξανά τα γεγονότα όπως η D-Day, τον θάνατο της μητέρας του, τον Β'ΠΠ, φθάνοντας τέλος στο σημείο όπου δέχεται τον ορό του υπερστρατιώτη.


ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΟΠΛΑ
Ο Καπ δεν έχει υπεράνθρωπες δυνάμεις. Με τον ορό, απλά μετατράπηκε σε έναν πολύ δυνατό άνθρωπο, ένα τέλειο είδος ανθρώπου. Η δύναμή του, η ταχύτητα, η αντοχή, η αυτοθεραπεία του, είναι στα ανώτερα επίπεδα που θα μπορούσε να φτάσει το ανθρώπινο σώμα. Επίσης, είναι εξαίρετος γνώστης τακτικών μάχης, εξαίρετος γυμναστής και γνώστης πολεμικών τεχνών.
Ο Καπ, έχει στην κατοχή του μια ασπίδα από ειδικό αδιαπέραστο υλικό. Μέσω της εκπαίδευσής του είναι ικανός να ρίξει την ασπίδα του σε πολλούς στόχους ταυτόχρονα και να γυρίσει σαν μπούμερανγκ πίσω σε αυτόν. Η στολή του είναι από άκαυστο υλικό και περιλαμβάνει εσωτερική αλεξίσφαιρη επένδυση. Επίσης χρησιμοποιεί μια ανακατασκευασμένη από την SHIELD, Harley Davidson και ένα επίσης ειδικά ανακατασκευασμένο μαχητικό βαν, το οποίο έχει την ικανότητα να αλλάζει χρώμα για καλύτερο καμουφλάζ...

Επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Γκεζερλής
Αναδημοσίευση από το τεύχος 8 του CLUB ΦΙΛΩΝ "ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ" - MAGAZINE
Επιμέλεια παρουσίασης στο blog: adamsjim


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...