Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Οι ταινίες που αγαπήσαμε 27 - Η Μύγα / The Fly (1986)


Η sci-fi ταινία τρόμου "The Fly" είναι μια από της πρώτες και μεγάλες στιγμές του Καναδού σκηνοθέτη David Cronenberg. Πρόκειται για το ριμέικ της “Μύγας” του ’58, την οποία ο Cronenberg δανείζεται και χρησιμοποιεί ως καμβά για να δημιουργήσει μια αριστουργηματική αλληγορία της ανθρώπινης αλαζονείας και των συνεπειών της, με μια φιλοσοφίζουσα προβληματική γύρω από τη σχέση σάρκας-νου και με ένα μοναδικό φινάλε, που σε συνδυασμό με όλη τη δομή της ταινίας, θυμίζει αρχαιοελληνική τραγωδία. Στην πραγματικότητα, η ιδέα ανήκει στον Βρετανό συγγραφέα George Langelaan και στο διήγημά του "The Fly", του 1957!
Η μουσική της ταινίας είναι του Howard Shore (Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών), ενώ οι Chris walas και Stephan Dupuis κέρδισαν με την ταινία αυτή το Όσκαρ για το Καλύτερο Μακιγιάζ.


Η ταινία περιστρέφεται γύρω από τρεις ανθρώπους. Ο ένας είναι ο Seth Brundle (Jeff Goldblum), ένας ιδιοφυής και μισότρελος επιστήμονας που έχει βάλει σκοπό της ζωής του να αλλάξει τον τρόπο που ο άνθρωπος βλέπει την μετακίνηση, λόγω της δικής του χρόνιας ναυτίας. Είναι ο εφευρέτης μιας μηχανής τηλεμεταφοράς. Ο Jeff Golblum αποδίδει υπέροχα το ρόλο του.


Ο δεύτερος άνθρωπος είναι μια γυναίκα, η Veronica Quaife (Geena Davis), μια φερέλπιδα δημοσιογράφος που κυνηγά το Πούλιτσερ και το βλέπει στους τηλεκλωβούς του Seth. Εκτός από το Πούλιτσερ, όμως, στον Brundle βλέπει και τον έρωτα της ζωής της, καθώς και τον πατέρα των παιδιών της.
Τέλος έχουμε και τον Stathis Borans (John Getz), τον αρχισυντάκτη της Veronica και ζηλιάρη πρώην εραστή της.



Παρόλο που ο Seth πετυχαίνει να τηλεμεταφέρει άψυχα αντικείμενα, δεν κατορθώνει να το κάνει με ζωντανούς οργανισμούς. Μετά από πολλές προσπάθειες τελειοποιεί τη μηχανή του και, σε μια κρίση ζήλιας για τα όμορφα μάτια της Veronica, αποφασίζει να δοκιμάσει το πείραμα στον εαυτό του και μπαίνει ο ίδιος μέσα. Δυστυχώς, χωρίς να το αντιληφθεί, μαζί του μπαίνει και μια μύγα. Έτσι, ο υπολογιστής παίρνει τα δεδομένα της μύγας και του Brunle από το ένα μηχάνημα, τα διασπά σε μόρια και βγάζει άλλο μηχάνημα ένα καινούριο είδος, τη Brundle-μύγα! Ο Brundle αρχίζει να εμφανίζει δυνάμεις και δυνατότητες που ποτέ πριν δεν είχε και υποθέτει πως όταν η μηχανή τον τηλεμετέφερε, του βελτίωσε ουσιαστικά και τον οργανισμό. Στο μεταξύ η Veronica φροντίζει να μείνει έγκυος από τον Seth και όταν οι αλλαγές στον αγαπημένο της αρχίζουν να γίνονται εμφανείς σε όλο τους το μεγαλείο, αρχίζει και το δικό της προσωπικό μαρτύριο...




Η «Μύγα» είναι ένα πραγματικό αριστούργημα, ίσως το πιο πετυχημένο δείγμα γραφής του Cronenberg και αυτό γιατί σ’ αυτή του τη δουλειά καταφέρνει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να περάσει την δεύτερη, εξίσου βασική του αντίληψη, αυτήν γύρω από τη σχέση σώματος-πνεύματος. Στη «Μύγα», μαζί με τη σάρκα του ήρωα, σαπίζει ο νους και η ψυχή του. Τις σωματικές του μεταλλάξεις συνοδεύουν και οι πνευματικές. Στον φιλμόκοσμο του Cronenberg, Σάρκα και Πνεύμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Το ένα είναι δέσμιο του άλλου. Στον κόσμο του Croneneberg, όταν το κορμί βρίσκεται σε αναταραχή, το ίδιο συμβαίνει και με το πνεύμα.


Σκηνοθεσία: David Cronenberg
Πρωταγωνιστούν: Jeff Goldblum, Geena Davis, John Getz, Joy Boushel, Leslie Carlson, George Chuvalo, Michael Copeman, David Cronenberg
Φωτογραφία: Mark Irwin
Μοντάζ: Ronald Sanders
Πρεμιέρα (US): 15/08/1986
Χώρα παραγωγής: USA | UK | Canada
Διάρκεια: 96'


Δείτε και το trailer της ταινίας:



2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...