Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Νέες εκδόσεις 522 - Η Διάπλασις των Παίδων / Κυριακάτικη Δημοκρατία #1


Σε συνεργασία με τις "Εκδόσεις Βλάσση", η "Κυριακάτικη Δημοκρατία" προσφέρει στους αναγνώστες της μια υπέροχη συλλογή

Κυκλοφόρησε χθες, Κυριακή 10 Νοεμβρίου, το φύλλο αρ. 102 της εφημερίδας "Κυριακάτικη Δημοκρατία", με ένθετο έναν τόμο 128 σελίδων του ιστορικού περιοδικού "Η Διάπλασις των Παίδων".
Ο ιδρυτής του περιοδικού, το οποίο έφτασε να βγάζει τεύχη έως και το 1970, ήταν ο Νικόλαος Π. Παπαδόπουλος (1858-1941). Ο ίδιος ήταν και ο πρώτος διευθυντής και εκδότης του. Την αρχισυνταξία έως το έτος 1894 είχε ο Αριστοτέλης Κουρτίδης (1858-1928). Ο διάδοχός του σε αυτή τη θέση είναι ένας λογοτέχνης που αγαπήθηκε πολύ από τους Έλληνες όλων των ηλικιών, ο Γρηγόριος Ξενόπουλος. Ο δημιουργός της «Αναδυομένης», του «Κόκκινου βράχου» και των «Μυστικών αρραβώνων», μετά τον θάνατο του ιδρυτή της «Διάπλασης» Ν. Παπαδόπουλου, ανέλαβε και τη διεύθυνσή του. Φυσικά η περίοδος Ξενόπουλου χαρακτηρίζεται από υψηλής ποιότητας εκδόσεις, καινοτόμες ιδέες, σπουδαία αισθητική και υποδειγματική σελιδοποίηση και εικονογράφηση. Με τα αλλεπάλληλα τεύχη του περιοδικού καλύπτονται περίπου επτά δεκαετίες ελληνικής Ιστορίας και η πορεία του χωρίζεται σε τέσσερις περιόδους: Πρώτη περίοδος (1879-1893), δεύτερη (1894-1944), τρίτη (1945-1946) και τέταρτη (1947-1948). Στην αρχή ήταν αμιγώς συνδρομητικό, αλλά από το 1904 οι αναγνώστες μπορούσαν να το αγοράσουν ανά τεύχος. Ξεκίνησε με αρχαιότροπη γλώσσα, συνέχισε με καθαρεύουσα και πέρασε στη δημοτική έπειτα από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1917.
Αυτό το περιοδικό κατόρθωσε να μην αντιγράψει μια έτοιμη «συνταγή», αλλά να δημιουργήσει τη δική του και να καταστεί το ίδιο «συνταγή» επιτυχίας.
Σήμερα, με τον ορυμαγδό της χυδαιότητας και της πνευματικής κατάρρευσης που μαστίζει τον χώρο του Τύπου, φαντάζει δύσκολο να κατανοήσει κάποιος τη μέθοδο της επιτυχίας που ακολουθήθηκε σε αυτό το εγχείρημα. Κι όμως, είναι απλή: επιμονή στην ποιότητα, «άνοιγμα» στο κοινό και αλληλεπίδραση με τους αναγνώστες, προσοχή στη λεπτομέρεια και διάθεση για νέα πράγματα. Τώρα που κυβερνούν η ταχύτητα, η προχειρότητα, η ροπή στην αντιγραφή και η περιφρόνηση του επιπέδου του κοινού, οι προδιαγραφές και τα χαρακτηριστικά της «Διάπλασης των Παίδων» φαντάζουν εξωπραγματικά.
Αυτό το πρωτοπόρο έντυπο δεν είχε στόχο μόνο την ενημέρωση και την ψυχαγωγία των νέων αναγνωστών του. Ο κύριος στόχος του, όπως εξηγήθηκε στη δεύτερη σελίδα του πρώτου φύλλου του, ήταν «το μεγαλείον και η ευημερία του έθνους». Το κατάφερνε με τρόπο γλυκό, διάθεση χαρούμενη και φαντασία που ξεχείλιζε σε κάθε σελίδα.
Ενθάρρυνε τη δημιουργικότητα και τη συμμετοχή στη δημιουργία της ύλης του, αφού οι μικροί αναγνώστες του αρθρογραφούσαν κανονικά και πρόσφεραν από σπαζοκεφαλιές και ανέκδοτα έως διηγήματα, άρθρα, επιστολές και ποιήματα. Μέσω της «Διάπλασης» έρχονταν σε επαφή μεταξύ τους, σχηματίζοντας ένα όμορφο και καλοπροαίρετο ανθρώπινο δίκτυο.
Όπως έχει γίνει γνωστό, κάθε Κυριακή θα προσφέρεται στους αναγνώστες της εφημερίδας ένας σκληρόδετος και πολυτελής τόμος με τεύχη από το πιο καινοτόμο, καλαίσθητο και υψηλών προδιαγραφών περιοδικό, που διηύθυνε επί σειρά ετών ο σπουδαίος λογοτέχνης Γρηγόριος Ξενόπουλος.
Η «Διάπλασις των Παίδων» είναι μια προσφορά που δεν πρέπει να λείψει από καμιά ελληνική βιβλιοθήκη...


Ολόκληρο το εξώφυλλο του πρώτου τόμου (μαζί με το οπισθόφυλλο και την ράχη),
για να έχετε μια πλήρη εικόνα της έκδοσης

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

2 σχόλια:

  1. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στην εν λόγω εφημερίδα, η οποία σε μία εποχή όπως αυτή που αναφέρεται το άνωθεν άρθρο, επέλεξε να προσφέρει αυτό το πραγματικό κόσμημα του ελληνικού περιοδικού τύπου. Μία μεγάλη ευκαιρία για όλους εμάς να ξεφυλλίσουμε, γνωρίσουμε και χαρούμε τις σελίδες αυτού του υπέροχου περιοδικού. Και ευκαιρία για όλους τους σύγχρονους εκδότες, να διδαχτούν το πως δημιουργείται ένα περιοδικό ήθους, γνώσης και γνήσιας ανόθευτης ψυχαγωγίας. Η βιβλιοθήκη μας θα είναι πλουσιότερη πλέον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά, πολύ καλή κίνηση της εφημερίδας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...