Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013

Νέες εκδόσεις 527 - …Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς (Comic book)


Μια ιστορία σκληρή, όπως σκληρή είναι η αληθινή ζωή: Το 1947, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Ελλάδα τυλίγεται στο χάος του Εμφυλίου.
Τότε, ένα παιδί, ο δεκαεξάχρονος Χρόνης Μίσσιος συλλαμβάνεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο για τη συμμετοχή του στον Δημοκρατικό Στρατό. Αποφυλακίζεται με την αμνηστία του 1973, αφού έχει περάσει 21 χρόνια σε φυλακές και εξορίες. Όλα αυτά τα χαμένα χρόνια, η πίκρα και η ελπίδα, ο πόνος και η προσδοκία, η διάψευση και η ωρίμανση του βασανισμένου ανθρώπου, γίνονται βιβλίο που αγαπιέται πολύ από το κοινό. Τώρα, το «…Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς» γίνεται και κόμικ.

Η Μυρτώ Ράις, ο Σιλβαίν Ρικάρ και ο Ντανιέλ Καζανάβ (ένας εξαιρετικά εμπνευσμένος φωτογράφος) εμπνεύστηκαν από την καθηλωτική γραφή του Μίσσιου και «αποφάσισαν να αποτολμήσουν τη διασκευή του βιβλίου του σε εικονογραφημένο αφήγημα».


«Δεν κατάφερα να αλλάξω το σύστημα, όμως δεν θα επιτρέψω ούτε σε αυτό να με αλλάξει», έλεγε ο Χρόνης Μίσσιος.

Τι ονομάζουμε "πράξη αντίστασης" σήμερα; Τι περιεχόμενο μπορεί να δώσει κανείς στη λέξη "στράτευση"; Ποια όπλα διαθέτει, για να εναντιωθεί σ' ένα σύστημα που έχει καταντήσει την ελευθερία επιχείρημα μάρκετινγκ; Ποια πρότυπα να τον εμπνεύσουν μέσα σ' αυτόν τον μετα-ιδεολογικό κόσμο, που μοιάζει να επιστρέφει στο πιο σκοτεινό του παρελθόν; Η μαρτυρία αυτή μας απαντά με τρόπο ξεκάθαρο και δυνατό.

Ο Χρόνης Μίσσιος πέθανε στις 20 Νοεμβρίου 2012 σε ηλικία 82 χρόνων, λίγο πριν την ολοκλήρωση αυτού του βιβλίου.

Του είναι αφιερωμένο.

Εκδόσεις: Polaris
Σελίδες: 190
Τιμή: €22,00


2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...