Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Πέθανε ο Γάλλος συγγραφέας Ζεράρ Ντε Βιλιέ


Απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών στο Παρίσι ο Γάλλος συγγραφέας Ζεράρ Ντε Βιλιέ (Gérard de Villiers), δημιουργός των διάσημων μυθιστορημάτων της σειράς SAS

Ο δικηγόρος του γνωστοποίησε το θάνατό του μέσω Twitter, σεβόμενος την τελευταία επιθυμία του συγγραφέα.
«Επιθυμία του ήταν ο θάνατός του να ανακοινωθεί με αυτόν τον τρόπο» διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι ιστορίες κατασκοπείας που έγραφε με τα βιβλία της σειράς SAS (Son Altesse Sérénissime) με πρωταγωνιστή τον πρίγκιπα Μάλκο Λίνκε, έγιναν δημοφιλείς σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη Γερμανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ιαπωνία. Είχε και στην Ελλάδα φανατικούς φίλους.
Ο Ζεράρ ντε Βιλιέ, αντλούσε το υλικό του από μυστικές υπηρεσίες και διπλωμάτες ανά τον κόσμο προκειμένου να γράψει τις καταιγιστικές pulp-fiction ιστορίες του χωρίς να φοβάται τη ρευστότητα της επικαιρότητας. Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι φορές που «προέβλεψε» γεγονότα και εξελίξεις με τα μυθιστορήματά του. Η σειρά S.A.S. έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 100 εκατομμύρια αντίτυπα και θεωρείται –μαζί με την αντίστοιχη του Ίαν Φλέμινγκ για τον Τζέιμς Μποντ– μια από τις πλέον πετυχημένες στην ιστορία.


Ο ίδιος ήξερε, ομολογουμένως, πολλά. To 1964 άφησε τη δημοσιογραφία και άρχισε να γράφει μυθιστορήματα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και πολιτικά θρίλερ.
Το 1980, επί παραδείγματι, έγραψε ένα βιβλίο για τη δολοφονία του Ανουάρ Σαντάτ από ένοπλους ισλαμιστές –το 1981 ο αιγύπτιος πρόεδρος πράγματι δολοφονήθηκε. Τον Ιούνιο του 2012 εξέδωσε ένα ακόμη πόνημα για τον Εμφύλιο Πόλεμο της Συρίας όπου προφανώς εμφανίζεται ως βασικός χαρακτήρας ο Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Δεν θεωρώ τον εαυτό μου λογοτέχνη», είχε πει στους New York Times τον Ιανουάριο του 2013. «Αφηγούμαι ιστορίες. Γράφω παραμύθια για ενήλικους. Και προσπαθώ θα να βάλω λίγη ουσία μέσα σε αυτά», υπογράμμισε.
Δεν πρόλαβε δυστυχώς την έκδοση του 200ου κατά σειρά βιβλίου του. Ο γεννημένος στο Παρίσι (1929) συγγραφέας για περίπου μισό αιώνα εξέδιδε τέσσερα με πέντε βιβλία τον χρόνο!


2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...