Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Νέες εκδόσεις 524 - Αλφαβητάρια και Αναγνωστικά - Το Βήμα #8


Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, η εφημερίδα "Το Βήμα" κυκλοφόρησε το φύλλο αρ. 16.320, με ένθετο τον όγδοο τόμο της σειράς "Αλφαβητάρια και Αναγνωστικά".
Πρόκειται για το συλλεκτικό αναγνωστικό «Τα Αετόπουλα», για τα παιδιά της τρίτης και της τέταρτης τάξης του Δημοτικού της Πολιτικής Επιτροπής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), της λεγόμενης «Κυβέρνησης του Βουνού». Ένα αναγνωστικό που γράφτηκε στη διάρκεια της Κατοχής από την παιδαγωγό Ρόζα Ιμβριώτη. Ίσως να μη γνωρίζετε τις συνθήκες υπό τις οποίες γράφτηκε, τις οποίες περιέγραψε το 1962 η ίδια η συγγραφέας: «Με φώναξαν στην έδρα της ΠΕΕΑ. “Θα γράψεις το Αναγνωστικό της Γ' και της Δ' τάξης του Δημοτικού”, μου λέει ο γραμματέας της Παιδείας Πέτρος Κόκκαλης (σ.σ.: πατέρας του κ. Σ. Κόκκαλη). “Σε έναν μήνα πρέπει να είναι τυπωμένο. Έχεις γράψει αναγνωστικά και θα τα βγάλεις πέρα”. Το αναγνωστικό “Τα Αετόπουλα” γράφτηκε μέσα σε 17 ημέρες. Γράφτηκε τη νύχτα με το λυχνάρι...».
Στην ειδική αυτή έκδοση για την εφημερίδα "Το Βήμα", έχει αναπαραχθεί φωτογραφικά η πρωτότυπη έκδοση του 1944. Η σύγχρονη ανατύπωσή έγινε εφικτή χάρη στο αρχείο του συμβολαιογράφου και συλλέκτη Παύλου Μπαλογιάννη, ο οποίος είναι και μέλος του δικού μας Club. Παύλο, σ' ευχαριστούμε για την δυνατότητα που μας δίνεις να έρθουμε σε επαφή με τέτοια ιστορικά κειμήλια...

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...