Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Εμείς προτείνουμε... 336: Το Πάτημα του Έλληνα


Ιστορικό μυθιστόρημα για παιδιά

«Το κρύο είναι τσουχτερό αυτό το χειμωνιάτικο απόγευμα. Τα δυο αδέρφια χώνονται μέσα στα χοντρά πανωφόρια τους και βγαίνουν στα σοκάκια της Τρίγλιας. Η Κατερίνα ακολουθεί το Χρυσόστομο χωρίς να κάνει άλλες ερωτήσεις. Μέσα της τον καταλαβαίνει. Δεν μπορεί να το εξηγήσει, αλλά ο Χρυσόστομος δε μοιάζει με κανέναν τους. Είναι παιδί -τι παιδί, άντρας πια- που ξέρει τι θέλει. Λες και το ήξερε από την ώρα που γεννήθηκε. Και στα παιδικά παιχνίδια τους και στην τρέλα και στις αταξίες πρώτος ήταν, αλλά πώς γινότανε κι ο λόγος του, η στάση του είχανε άλλη βαρύτητα. Διάβαζε κι ήτανε καλός μαθητής. Αλλά κι άλλοι είναι καλοί μαθητές. Αλλά ο Χρυσόστομος είχε μια διαφορά. Μάθαινε για να απαντήσει στα ερωτήματά του. Μάθαινε για εκείνον. Σκασίλα του, σκεφτόταν η Κατερίνα, για το δάσκαλο και τις εξετάσεις. Μελετούσε για να απαντήσει σε κάτι δικό του…»
Και το ερώτημα που θέτει τώρα ο Χρυσόστομος στην Κατερίνα αντηχεί σ’ όλο τον Πόντο και στη Μικρά Ασία: Έχει κάποιο νόημα η θυσία σήμερα; Υπάρχει μια ιδέα που να αξίζει την ίδια σου τη ζωή;
Και με το κύμα του χρόνου, το ερώτημά του φτάνει ως τις μέρες μας…

Με φόντο την ιστορία του Ελληνισμού στα νεότερα χρόνια, η ζωή του Χρυσοστόμου Σμύρνης ξετυλίγεται σαν μια περιπέτεια. Μια περιπέτεια όπου ο ήρωας και ο Ελληνισμός μοιάζει να μην ξεχωρίζουν μεταξύ τους. Όταν ο άνθρωπος και η ιδέα γίνονται ένα, το ποτάμι της Ιστορίας σταματά. Έστω για μια στιγμή μονάχα. Κι ύστερα συνεχίζει ορμητικό. Μα υπάρχουν στιγμές που κρατούν μια αιωνιότητα.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από το δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου.

Τους πόνους της γέννας η Καλλιόπη τους ήξερε καλά. Κι όμως πάντα την τελευταία ώρα φοβότανε, όχι για εκείνη, μα για το παιδί. Στο Χρυσόστομο, όμως, σαν να σκιάχτηκε περισσότερο. Ήτανε κι εκείνο το δυνατό κρώξιμο που άκουσε, το ξαφνικό σκοτείνιασμα της πλάσης, λύγισε κι έταξε το μωρό στην Παναγιά.
Εκείνη την ημέρα του 1867 που γεννήθηκε ο Χρυσόστομος στην Τρίγλια Βιθυνίας, κάπου πολύ μακριά, στην Κολούμπια της Αμερικής, μια παρέα Αφροαμερικανών πετάνε τα καπέλα τους στον αέρα ζητωκραυγάζοντας «Νίκη! Νίκη!» Μόλις έμαθαν την αναγνώριση του δικαιώματός τους να ψηφίζουν στη χώρα όπου ζούνε και εργάζονται. 
Στην ίδια χώρα, τα παιδιά της σιωπής χαμογελούν. Ανοίγει το πρώτο σχολείο για κωφάλαλους. Τα μαθήματα διδάσκονται στη νοηματική. 
Στη Σουηδία ο κύριος Άλφρεντ Νόμπελ τρίβει τα χέρια του ευχαριστημένος. Ο δυναμίτης, δική του εφεύρεση, αναγνωρίστηκε ως δική του πατέντα.
Στη Βιέννη μια ολόχρυση κορόνα προσγειώνεται στο κεφάλι του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ, πρώτου ηγεμόνα της νεογέννητης Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.
Στη Ρώμη εισέρχεται θριαμβευτής ο στρατηγός Γκαριμπάλντι με τα στρατεύματά του, που πολέμησαν για την ενωμένη Ιταλία.
Στην Πρωσία, αναστάτωση και σούσουρο μεγάλο. Φτάνει στα βιβλιοπωλεία ολόφρεσκος από το τυπογραφείο ο πρώτος τόμος του Κεφαλαίου του Μαρξ.
Στη Νότια Αφρική πολλά ζευγάρια μάτια γουρλώνουν από χαρά και ελπίδα για πλούτη. Ανακαλύπτουν τα αδαμαντωρυχεία της χώρας.
Στη Νέα Ορλεάνη θρηνούν τρεις χιλιάδες ανθρώπους που πέθαναν από την επιδημία του κίτρινου πυρετού.
Στη Βαμβέργη της Βαυαρίας ο πρώτος βασιλιάς των Ελλήνων, ο Όθωνας, αφήνει την τελευταία του πνοή. Τo πρώην βασίλειό του περιλαμβάνει τώρα την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τα Ιόνια. Τα σύνορα αυτά μοιάζουν ακόμα να το στενεύουν. Η Κρήτη, η Θεσσαλία, η Μακεδονία, η Θράκη, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου είναι εκτός. Και μόνο αυτά;
Στην Κρήτη τα όπλα ακόμη καπνίζουν. Πέντε μάστορες παλεύουν να φτιάξουν πάλι τη Μονή στο Αρκάδι. Στα ερείπιά της ηχεί ακόμη το «Ένωσις ή Θάνατος» των επαναστατημένων Κρητικών. Η Ευρώπη ολόκληρη μιλά για το ολοκαύτωμα της Μονής.
Στην Αθήνα, στο παλάτι, αντηχούν τραγούδια του γάμου. Ο βασιλιάς της Ελλάδας Γεώργιος νυμφεύεται τη δούκισσα της Ρωσίας Όλγα.
Η Βουλγαρία, καζάνι που βράζει, βάζει πλώρη για τα δικά της μεγάλα όνειρα για ένα μεγάλο ανεξάρτητο κράτος.
Αυτά όμως θα τα έβλεπες αν ήσουν γλάρος και πετούσες πάνω από τον κόσμο. Για την Καλλιόπη, που τώρα χαϊδεύει ήρεμη το κεφαλάκι του μωρού της, ο κόσμος όλος είναι τα μάτια του Χρυσόστομου...

Συγγραφέας: Ελένη Σβορώνου
Έτος έκδοσης: 2014
ISBN: 978-960-04-4554-1
Σελίδες: 136
Σχήμα: 14 Χ 20,6
Εικονογράφος: Soloúp
Εξώφυλλο: Μαλακό
Ηλικία: Από 10 ετών
Βραβείο: ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Τιμή: 7,50€
Εκδόσεις: Κέδρος

------------------------------------


ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΥΛΙΚΗ ΤΕΤΡΑΔΑ!
Εσύ θα βοηθήσεις;
ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...