Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Εμείς προτείνουμε... 185 - Επιθανάτιος γρίφος (Αστυνομικό μυθιστόρημα)


Ο συγγραφέας Τζίμμυ Κορίνης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στο χώρο των αστυνομικών περιπετειών-pulps στην Ελλάδα, αφού εκτός των άλλων διατέλεσε για αρκετά χρόνια διευθυντής (και συγγραφέας φυσικά!) του θρυλικού περιοδικού ΜΑΣΚΑ ενώ λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του '90 προσπάθησε να επαναφέρει στη ζωή το περιοδικό, υπό το τίτλο "Η ΜΑΣΚΑ του Τζίμμυ Κορίνη", το οποίο παρά την εξαιρετική του ποιότητα, το άριστο στήσιμο και τη χορταστική του ύλη, άντεξε για μόλις 5 τεύχη!
Ένα χρόνο μετά το τελευταίο του (αξιολογότατο) μυθιστόρημα, "Η ΤΡΙΤΗ ΨΗΦΟΣ", ο σημαντικός αυτός δημιουργός μας παρουσιάζει το νέο του μυθιστόρημα με το αγαπημένο του πρωταγωνιστικό τρίο. Ο υπαστυνόμος της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, Δημήτρης Γιαννίδης και οι πιστοί βοηθοί του, αρχιφύλακας Ανδρέας Μπάρκος και αστυνομικίνα Μαρία Σεφέρη σε μια περιπέτεια που, κυριολεκτικά, θα σας κόψει την ανάσα.

Υπόθεση: Ένας φίλος από το μακρινό παρελθόν σωριάζεται νεκρός στα πόδια της Μαρίας Σεφέρη. Λίγο προτού ξεψυχήσει, προφέρει μερικές λέξεις που, για ένα ανυποψίαστο μυαλό, δεν έχουν καμιά σχέση η μία με την άλλη.
Για το ασυνήθιστο μυαλό του υπαστυνόμου Γιαννίδη, όμως, που αναλαμβάνει την υπόθεση, κρύβουν κάποιο μήνυμα που οδηγεί σε κάποιο μυστικό και αυτό το μυστικό πασχίζει να ξεσκεπάσει με μια έρευνα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τους «άθλους» των ξένων συναδέλφων του, βάζοντας σε κίνδυνο την προσωπική του ασφάλεια, την ασφάλεια των στενών συνεργατών του αλλά και άλλων συναδέλφων του που, χωρίς να το ξέρει, αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο.

“Ορθόδοξο” αστυνομικό μυθιστόρημα, με άφθονη δράση, γραμμένο στρωτά και ζωντανά από μία πολύ έμπειρη πένα του χώρου, διαβάζεται πολύ ευχάριστα και δεν κάνει κοιλιά, παρά τις 330 περίπου σελίδες του. Θα ήθελα εδώ, όμως, να κάνω μία παρατήρηση: το συγκεκριμένο μυθιστόρημα είχε παρουσιαστεί αρκετά παλιότερα (ομολογώ ότι δε γνωρίζω ακριβή περίοδο, μάλλον μέσα των ‘80 θα το τοποθετούσα) στο ιστορικό περιοδικό ΕΙΚΟΝΕΣ, σε 35 συνέχειες. Ο συγγραφέας του, στη νέα αυτή εκδοχή του μυθιστορήματος, επιχείρησε να το μεταφέρει στο σήμερα με ορισμένες μικρές διορθώσεις που όμως αφαιρούν, αντί να προσθέτουν στη συνολική εικόνα του βιβλίου. Είναι π.χ. εμφανής η απουσία κινητών, ενώ ταυτόχρονα οι ημερομηνίες που αναφέρονται οδηγούν στο σήμερα και όχι σε κάποια προηγούμενη δεκαετία! Στα μάτια ενός έμπειρου αναγνώστη αυτό δημιουργεί μια εύλογη απορία. Ιδανικό θα ήταν, ο κος Κορίνης να μη πείραζε καθόλου το αρχικό (πολύ καλό) κείμενο και να το παρουσίαζε ως ένα πιο ρετρό ήτοι και πιο γοητευτικό έργο.
Στα συν, το πραγματικά υπέροχο εξώφυλλο, η άριστη ποιότητα εκτύπωσης και η συνολικά απολαυστική ανάγνωση του μυθιστορήματος που δίχως να διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας (και παραβλέποντας ηθελημένα το λάθος που ανέφερα παραπάνω), κρατά μία σίγουρη θέση στη βιβλιοθήκη κάθε εραστή της γνήσιας αστυνομικής λογοτεχνίας!

Συγγραφέας: Τζίμμυ Κορίνης
Εκδόσεις: Γαβριηλίδης
Σελίδες: 342
ISBN: 978-960-336-956-1
Τιμή: €19,20

Κείμενο: Χρήστος Νάστος

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...