Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Μιχάλης Γιαννάτος


Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Τρίτης ο ηθοποιός Μιχάλης Γιαννάτος, γνωστός από ρόλους Τούρκων ή Κωνσταντινοπολιτών ηρώων και ιδιαίτερα συμπαθής στο ελληνικό κοινό, κυρίως μέσα από την παρουσία του σε ταινίες του νεότερου ελληνικού κινηματογράφου.
Ο Μιχάλης Γιαννάτος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1941 και έφυγε από την γενέτειρα του το 1964 με τις απελάσεις. Εκείνη την εποχή ήταν 24 χρονών. «Όταν ήρθαμε στην Ελλάδα από την Κωνσταντινούπολη, έβαζα πλακάκια με τον πατέρα μου», είχε πει. «Αργότερα δούλευα νυχτερινός σε ξενοδοχεία.» Επί 15 χρόνια δούλευε στο Caravel. Το 1965 πήγε στη Δραματική Σχολή του Ντίνου Δημόπουλου. H πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση ήταν στην ταινία «Οι στιγματισμένοι» του Γιώργου Ζερβουλάκου, με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Φούντα και Μάρω Κοντού. Μαθητής ακόμα, έπαιξε με τον Μάνο Κατράκη στο θεατρικό «Καπετάν Μιχάλης».
Ο Γιαννάτος ήταν άψογος επαγγελματίας και διόλου τυχαία στην ερώτηση ποιος είναι ο πιο επαγγελματίας Έλληνας που έχετε γνωρίσει στον χώρο των καλλιτεχνών, η απάντησή του ήταν αμέσως «Ο Θανάσης Βέγγος». Θαύμαζε το γεγονός ότι ο Βέγγος «δεν ήθελε ποτέ να κοροϊδεύει τον κόσμο με προχειρότητες».
Συμμετείχε σε 27 ξένες κινηματογραφικές παραγωγές, μεταξύ των οποίων «Το Εξπρές του Μεσονυκτίου» του Αλαν Πάρκερ, «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» του Τζον Μάντεν, το «Μόναχο» του Στίβεν Σπίλμπεργκ.
Ο Μιχάλης Γιαννάτος μιλούσε πέντε γλώσσες και συμμετείχε στις περισσότερες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
Έπαιξε, επίσης, στην «Πολίτικη κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη, στην ευρωπαϊκή συμπαραγωγή «Ο τελευταίος άρχοντας των Βαλκανίων» και συνολικά σε 100 ταινίες (ελληνικές και ξένες) και σε περίπου 100 τηλεοπτικές σειρές.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...