Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Το 42ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως


Τον παλμό της σύγχρονης βιβλιοπαραγωγής μπορούν να αφουγκραστούν οι φίλοι του βιβλίου στο 42ο Φεστιβάλ Βιβλίου που θα υποδεχτεί το κοινό από τις 6-22 Σεπτεμβρίου με πλήθος νέων τίτλων και παράλληλες εκδηλώσεις.

Από το Ζάππειο πίσω, έντεκα χρόνια μετά, στο Πεδίον του Άρεως. Εκεί θα διεξαχθεί εφέτος το 42ο Φεστιβάλ Βιβλίου που συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) και η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τη Unicef και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Το φεστιβάλ τελεί υπό την Αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και θα ανοίξει τις πύλες του την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή 150 εκδοτικών οίκων.

«Τα τελευταία 3-4 χρόνια η πολιτεία δεν δίνει καμία σημασία στο Φεστιβάλ Βιβλίου», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΕΚΒ Γιάννης Σολδάτος: «Πέρα από το να περάσει κάποιος από τα εγκαίνια ή να δώσει την αιγίδα της που δεν κοστίζει τίποτα, οικονομικά δεν συμπαραστέκεται. Κάποια μικρή επιδότηση, που μας έδιναν, σήμερα έχει κοπεί. Το Πεδίο του Άρεως, που αφήσαμε το 2002, δεν έχει καμία σχέση με το σημερινό. Η πλατεία Αιγύπτου κοντεύει να γίνει πλατεία Αιγύπτου και στην πραγματικότητα. Τότε οι γύρω περιοχές ήταν πνευματικοί θύλακες, όπου έμεναν πολλοί πνευματικοί άνθρωποι, οι οποίοι έφυγαν. Επιστρέφουμε στον τόπο του θριάμβου, που όμως δεν είναι ο ίδιος. Επιστρέφουμε στο Πεδίον Άρεως, διότι στο Ζάππειο δεν επιτρέπεται καμία εκδήλωση από την 1η Σεπτεμβρίου λόγω της ελληνικής προεδρίας και τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου δεν μας την δίνει το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων».

Την εικαστική φροντίδα του φεστιβάλ ανέλαβε ο ζωγράφος Δημήτρης Γέρος.


Οι πρώτες εκδηλώσεις
Παράλληλα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί πληθώρα εκδηλώσεων, το πλήρες πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινωθεί σύντομα. Μερικές από αυτές είναι:

Το Σάββατο 14/9 στις 20.30 μ.μ.
Παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Κουντούρη «UTOPIA» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις CartoonArk. Ο Μιχάλης Κουντούρης είναι ο μεγάλος νικητής του διεθνούς διαγωνισμού γελοιογραφίας "World Press Cartoon". Το έργο του «Διάσωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επιλέχθηκε ως η καλύτερη γελοιογραφία της χρονιάς που μας πέρασε.

Το Σάββατο 21/9 στις 20:30 μ.μ.
Παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Πέτρου «Actors» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις CartoonArk. Ο Θανάσης Πέτρου φιλοτέχνησε τα πορτρέτα 59 διάσημων ηθοποιών. Στις σελίδες του άλμπουμ θα δείτε, μεταξύ άλλων, τους Tommy Lee Jones, Daniel Day-Lewis, Judi Dench, John Malkovich, Jeremy Irons, Clint Eastwood, Robert Niro, Isabelle Huppert, Ben Kingsley κ.ά.

Το Σάββατο 21/9 στις 21:30 μ.μ.
Θεατρικό αναλόγιο με τίτλο «Στο Άσπρο Μαύρο». Πρόκειται για αποσπάσματα από τα «Μονόπρακτα» του Χάρολντ Πίντερ που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ηριδανός (μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές). Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Νίκος Αρμάος και συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Ντίνα Μιχαηλίδη, Φρόσω Ζαγοραίου, Λάμπρος Τσάγκας, Γιάννης Στεφόπουλος, Θέμης Καρποδίνης κ.ά.. Στην εκδήλωση θα παρευρίσκεται και ο μεταφραστής Ερρίκος Μπελιές.

Την Κυριακή 22/9 στις 12.00 π.μ.
Παρουσίαση για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, του παιδικού βιβλίου της κυρίας Ελένης Κόντη «ένα ΣΠΛΑΤΣ στα παραμύθια» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ.

Πληροφορίες: «42ο Φεστιβάλ Βιβλίου» στο Πεδίο του Άρεως, από τις 6-22 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Πέμπτη 18:00-22:30. Παρασκευή και Σάββατο: 18:00-23:00. Κυριακή ανοιχτά όλη την ημέρα από τις 11:00 το πρωί έως τις 22:30 το βράδυ.

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

5 σχόλια:

  1. Καλό είναι να στηρίξουμε όλοι. Με μία μικρή αγορά ή έστω και με μία απλή βόλτα..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάθε χρόνο όλο και λιγότεροι εκδοτικοί οίκοι συμμετέχουν. Η έκθεση συνεχώς συρρικνώνεται. Εκτός από την κρατική αδιαφορία, ακόμα και οι ίδιοι οι εκδότες φαίνονται ανήμποροι να αλλάξουν την κατάσταση...

      Διαγραφή
    2. Οι εκδότες δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Οι περισσότεροι από αυτούς φταίνε που το βιβλίο κατάντησε είδος πολυτελείας! Προσπαθούσαν να κάνουν αρπαχτή με κάθε καλό βιβλίο που έπεφτε στα χέρια τους, εκτοξεύοντας την τιμή του στα ύψη. Για ρωτήστε τώρα πόσοι από αυτούς έχουν σήμερα μια υγειή επιχείρηση για να καταλάβετε ποιοι ήταν αυτοί που σέβονταν τον αναγνώστη-πελάτη τους...

      Διαγραφή
  2. Συμφωνώ! Γνωρίζοντας πράγματα και καταστάσεις, θεωρώ πως οι περισσότεροι μεγάλοι εκδότες δούλευαν με πολύ-πολύ υψηλά ποσοστά κέρδους. Οι καιροί άλλαξαν φυσικά. Και γι αυτούς και για το αναγνωστικό κοινό. Και τώρα χρειάζεται πάν απ' όλα σεβασμός προς τους εναπομείναντες πιστούς φίλους του βιβλίου. Κάτι που δείχνει να συμβαίνει. Ενδεικτικά αναφέρω εδώ το εξής: η εγκυκλοπαίδεια της marvel-εκδόσεις anubis συναντάται σε πολύ γνωστό κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας από 38 σε 13,50 ευρώ! Οι εταιρίες δείχνουν καλές προθέσεις πλέον προκειμένου να επιβιώσουν. Ας τις στηρίξουμε-όσοι μπορούμε φυσικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παιδιά, δεν το κάνουν αυτό όλοι οι εκδότες και σίγουρα οι πιο πολλοί δεν μπορούν να το κάνουν, τα χρέη τους είναι τεράστια. Για να μην μιλήσουμε για μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων που τους έχει φορέσει κάτι φέσια μέχρι τον λαιμό. Συμφωνώ να στηρίξουμε τις σωστές επιχειρήσεις.
    Και θα πω και το άλλο: μπορεί κι εγώ να πηγαίνω στα παζάρια βιβλίου, όμως κατά βάθος δεν συμφωνώ με αυτά. Το βιβλίο δεν είναι μανταλάκι, ούτε σαμπουάν να το ξεφτιλίζεις και να το πουλάς με 2 ευρώ, ενώ το είχες αρχική τιμή 25! Υποτιμάς το έργο, τον συγγραφέα αλλά και την δική σου έκδοση. Αν δεν σου πούλησε στείλε το ανακύκλωση!
    Αν πριν φύγει διακοπές κάποιος πάει και αγοράζει με 10 ευρώ 5 βιβλία και βγάζει όλο του το καλοκαίρι, πώς θα επιζήσει ο άλλος, ο σωστός εκδότης που λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς;
    Το θέμα είναι περίπλοκο, γι' αυτό και όταν λέμε ότι φταίνε και οι ίδιοι οι εκδότες το εννοούμε... Σίγουρα με την κρίση θα ξεκαθαρίσουν και σ' αυτό το χώρο λιγάκι τα πράγματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...