Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Η πρώτη εμφάνιση του Conan και μια συνεργασία που άφησε εποχή


CONAN THE BARBARIAN
(ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1970 – ΜΑΡΤΙΟΣ 1973)
ROY THOMAS - BARRY WINDSOR SMITH

Αυτή είναι η πρώτη εμφάνιση (και η κορυφαία κατά το γράφοντα) σε comic του πασίγνωστου βάρβαρου pulp ήρωα που δημιούργησε ο ανυπέρβλητος Robert Howard (1906-1936). Mία ευφάνταστη σειρά από πρωτότυπες ιστορίες καθώς και πιστές μεταφορές από τα διηγήματα του συγγραφέα, γραμμένες ή διασκευασμένες από την μαγική πένα του Roy Thomas και σχεδιασμένες από τον μεγάλο Βρετανό (γεννημένος στο Λονδίνο στις 25 Μαΐου 1949), Barry Windsor Smith.
O Κόναν σε αρκετά νεαρή ηλικία εδώ, ζει τις πρώτες του περιπέτειες ως άπειρος κλέφτης, μακριά από τη Κιμμέρια, και έρχεται αντιμέτωπος με πλάσματα, ανθρώπους και κοινωνίες μάλλον περίπλοκες και δυσνόητες για την απλοϊκή του φύση και για τα βασικά ένστικτα που τον καθοδηγούν.



Πιθανότατα, και με βάση τις κατά καιρούς άφθονες κριτικές και αναφορές, εδώ βρίσκεται το καλύτερο ίσως sword and sorcery comic. O Thomas, αποφεύγοντας αρκετά από τα κλισέ της ηρωικής φαντασίας, ζωντανεύει με επιτυχία το νεαρό Κιμμέριο πολεμιστή, γράφοντας διαχρονικές ιστορίες που στέκουν αυτόνομες και μπορούν να διαβαστούν μεμονωμένα και ως one-shots. To σχέδιο του Smith στα πρώτα τεύχη φαντάζει κάπως λιτό (αν και αυστηρά προσωπικό!), στη συνέχεια όμως, και καθώς δένει με το συγγραφέα, οι εικόνες του απογειώνονται, δημιουργώντας δυσθεώρητα αισθητικά πρότυπα στο χώρο.




Ο Κόναν του Smith είναι πιο λεπτός, νευρώδης και λιγότερο “βάρβαρος” εμφανισιακά σε σχέση με αυτόν του Buscema στο Savage sword of Conan, πχ. Οι διάλογοι κυριολεκτικά σε αιχμαλωτίζουν και σε μεταφέρουν με χαρακτηριστική ευκολία στο μακρινό και αρχέγονο κόσμο της Υπερβόρειας. Σενάρια με έντονη αίσθηση ρεαλισμού στην πλοκή και στη δομή τους, που καθηλώνουν τον αναγνώστη (έμπειρο ή μη!) περιέχοντας όλα εκείνα τα στοιχεία για ένα άψογο κόμικ ηρωικής φαντασίας, όπως σκληροτράχηλους πολεμιστές, άγριους ληστές, δαιμονικούς μάγους που κλείνουν συμφωνίες με ανείπωτες οντότητες καθώς και καλλίγραμμες όσο και δολοπλόκες θηλυκές παρουσίες!




Η ατμόσφαιρα των ιστοριών παραπέμπει απόλυτα στα πρωτότυπα διηγήματα του Howard και απεικονίζεται σεναριακά και σχεδιαστικά με άριστο τρόπο και με κάθε λεπτομέρεια.




Η συνεργασία των 2 μεγάλων δημιουργών διήρκησε από το τεύχος 1 ως και το τεύχος 24 (με εξαίρεση τα τεύχη 17,18 και 22) και απέσπασε αρκετά βραβεία την εποχή της κυκλοφορίας της σειράς. Ο πύργος του Ελέφαντα και τα σκοτεινά, αιματοβαμμένα σοκάκια της Shadizar μας καλούν ξανά!…

Κείμενο: Xρήστος Νάστος
Επιμέλεια παρουσίασης: adamsjim
Για το Club Φίλων Μικρός Σερίφης 2013



2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...