Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2013

Νέες εκδόσεις 499 - Αλφαβητάρια και Αναγνωστικά - Το Βήμα #1


Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, η εφημερίδα "Το Βήμα" κυκλοφόρησε με ένθετο τον πρώτο τόμο της σειράς "Αλφαβητάρια και Αναγνωστικά".
Το «Αλφαβητάρι», που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1919, ήταν ο καμβάς στον οποίο οι μεγάλοι παιδαγωγοί της περιόδου ζωγράφισαν το όραμά τους για την κοινωνική εξέλιξη της Ελλάδας. Και το βιβλίο που οι μικροί μαθητές, στη συνέχεια, έντυσαν με την αγάπη τους. Ενώ λοιπόν ονομάστηκε «Αλφαβητάρι» κατόπιν «Αλφαβητάριο», στη μνήμη μας έμεινε ως "Αλφαβητάρι με τον ήλιο", εξαιτίας της πληθωρικής παρουσίας του ζωγράφου Κωνσταντίνου Μαλέα και, κυρίως, από την εικόνα στο εξώφυλλό του.
Με το «Αλφαβητάριο» ο αναγνώστης επιστρέφει στις ρίζες του. Είναι το πρώτο αλφαβητάριο που γραμμένο το 1919 «εις την κοινήν ομιλουμένην» οδήγησε στην κορύφωση των γλωσσικών αγώνων μιας εικοσαετίας. Κι αυτό γιατί εισήγαγε για πρώτη φορά στα σχολεία της Ελλάδας την δημοτική. Καταδικασμένο λίγα χρόνια μετά να κριθεί παράνομο, να κινδυνεύσει να οδηγηθεί ακόμη και «στην πυρά», για να επανέλθει στην συνέχεια στα σχολεία θριαμβευτικά μετά την νίκη του Ελευθέριου Βενιζέλου.
Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι για την σύνταξή του ακολουθήθηκαν οι κανόνες που τέθηκαν από το υπουργείο Παιδείας με το διάταγμα «Η γραμματική διδασκαλία των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου» (1919).
Πίσω από την έκδοσή του, ήταν η στιβαρή ομάδα του εκπαιδευτικού Ομίλου και της τότε εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης: ο παιδαγωγός Αλέξανδρος Δελμούζος και «ψυχή» της συντακτικής επιτροπής, οι παιδαγωγοί Δ. Ανδρεάδης και Μ. Τριανταφυλλίδης, ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου και ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Μαλέας. Πρόκειται για το τρίτο κρατικό αλφαβητάρι που εκδόθηκε στην Ελλάδα (το πρώτο εκδόθηκε το 1860). Όλα αυτά έγιναν βέβαια με την συμβολή του μεγάλου πολιτικού και παιδαγωγού Δημήτρη Γληνού.
Όπως έχουν γράψει περίφημοι παιδαγωγοί και μελετητές της γλώσσας, πρόκειται για το πρώτο σχολικό βιβλίο που καταδύεται με τέτοιο τρόπο στην παιδική ψυχή, ανασύρει εικόνες από την καθημερινή τους ζωή, αναζητάει τρόπους για να κάνει τη γλώσσα, δική τους γλώσσα. Και βεβαίως, για τη διδασκαλία του βιβλίου χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η αναλυτικοσυνθετική μέθοδος (ανάλυση της πρότασης σε λέξεις, των λέξεων σε γράμματα και αντίστροφα).
Χαρακτηριστικά σημεία του βιβλίου, το... διάσημο «ένα μυρμήγκι στον ήλιο» και το ποίημα της γιαγιάς που «έδινε ένα ρόδι για ένα φιλί»...


Το «Αλφαβητάριο», είναι το πρώτο από την νέα σειρά προσφορών της εφημερίδας «Αλφαβητάρια και Αναγνωστικά», που αποτελούν την εκπαιδευτική ιστορία ολόκληρου του προηγούμενο αιώνα. Οι εκδόσεις αυτές αποτυπώνουν τις κοινωνικές και πολιτικές συγκρούσεις που συντελέστηκαν στην Ελλάδα πριν τις μεγάλες αλλαγές στην εκπαίδευση της χώρας, μετά τους βαλκανικούς πολέμους και αποτελούν πολύτιμα αποκτήματα για την βιβλιοθήκη κάθε Έλληνα...

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...