Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Νέες εκδόσεις 511 - Αλφαβητάρια και Αναγνωστικά - Το Βήμα #5


Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, η εφημερίδα "Το Βήμα" κυκλοφόρησε το φύλλο αρ. 16.317, με ένθετο τον πέμπτο τόμο της σειράς "Αλφαβητάρια και Αναγνωστικά".
Πρόκειται για το αναγνωστικό "Ο κόσμος του παιδιού", ένα σχολικό βιβλίο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης 1929-1931.
Σύμφωνα με τον ιστορικό της εκπαίδευσης Αλέξη Δημαρά, η λεγόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1929-1931 θεωρείται μία από τις σημαντικότερες τομές στην ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης.
Στο μεταρρυθμιστικό έργο για την εκπαίδευση αυτής της περιόδου συμπεριλαμβάνεται και ο νόμος 5045 του 1931 "περί σχολικών βιβλίων" που ψηφίστηκε με εισήγηση του τότε Υπουργού Παιδείας Γεωργίου Παπανδρέου. Ο νόμος προέβλεπε την επέκταση της δημοτικής γλώσσας και στις έξι τάξεις του δημοτικού σχολείου, την κατάργηση του ενός σχολικού βιβλίου και την έγκριση περισσότερων από ένα σχολικά εγχειρίδια για κάθε μάθημα, από τα οποία οι Σύλλογοι Διδασκόντων θα επέλεγαν ποιο θα διδάξουν. Κατά την πρώτη εφαρμογή αυτού του νόμου, ένα από τα σχολικά βιβλία που εγκρίθηκαν για να διδαχθούν στη Β΄Τάξη του Δημοτικού ήταν το αναγνωστικό Ο κόσμος του παιδιού με συγγραφείς τη Ρ. Ιμβριώτη, τον Δ. Δεληπέτρου και τον Δ. Δούκα. Η εικονογράφηση του βιβλίου (περιείχε 34 εικόνες) σχεδιάστηκε από τον Κεφαλλονίτη ζωγράφο Γεράσιμο Στέρη που από το 1936 εγκαταστάθηκε στη Ν. Υόρκη.


Στην ειδική αυτή έκδοση για την εφημερίδα "Το Βήμα", έχει αναπαραχθεί φωτογραφικά η τρίτη έκδοση του συγκεκριμένου αναγνωστικού (πρώτη έκδοση 1932). Εκδόθηκε αρχικά από τον Εκδοτικό Οίκο Ι. Ν. Σιδέρη.
Επιμέλεια σειράς: Ελένη Κεχαγιόγλου
Εκδόσεις: Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, 2013
Τιμή εφημερίδας (έκδοση με προσφορές): 4,25 ευρώ

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...