Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Νέες εκδόσεις 507 - Αλφαβητάρια και Αναγνωστικά - Το Βήμα #4


Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, η εφημερίδα "Το Βήμα" κυκλοφόρησε το φύλλο αρ. 16.316, με ένθετο τον τέταρτο τόμο της σειράς "Αλφαβητάρια και Αναγνωστικά".
Πρόκειται για το βιβλίο "Τα ψηλά βουνά", του Ζαχαρία Παπαντωνίου.
"Το αναγνωστικό αυτό διαφέρει από κάθε άλλο που μπήκε ως τώρα στο δημοτικό σχολείο, όσο η αυγή από τη νύχτα". Με τα λόγια αυτά υποδεχόταν ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, στη "Διάπλαση των Παίδων" το 1919, το συγκεκριμένο βιβλίο. Αυτό το κλασικό νεοελληνικό ανάγνωσμα, που κλείνει 95 χρόνια διαρκούς παρουσίας στα ελληνικά γράμματα, εμφανίστηκε το 1918 ως αναγνωστικό της Γ' Δημοτικού, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης (1917-1920) του Ελευθέριου Βενιζέλου, η οποία πρωτοκαθιέρωνε τη χρήση της δημοτικής γλώσσας στο δημοτικό σχολείο...
Στην ειδική αυτή έκδοση για την εφημερίδα "Το Βήμα", έχει αναπαραχθεί φωτογραφικά η τέταρτη έκδοση (1929) του συγκεκριμένου αναγνωστικού (πρώτη έκδοση 1918). Εκδόθηκε αρχικά από τον Εκδοτικό Οίκο Δημητράκου, ενώ τα σχέδια της έκδοσης αυτής είναι του Πέτρου Ρούμπου. Τα σκίτσα και το εξώφυλλο είναι δημιουργίες του συγγραφέα.

Επιμέλεια σειράς: Ελένη Κεχαγιόγλου
Εκδόσεις: Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, 2013
Τιμή εφημερίδας (έκδοση με προσφορές): 4,25 ευρώ


2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...