Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Πέθανε ο Νίκος Φώσκολος


Έφυγε την Τετάρτη από τη ζωή στα 87 του χρόνια, ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας Νίκος Φώσκολος

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Νοεμβρίου του 1927. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες αλλά ήδη από ηλικία 17 ετών είχε αρχίσει να γράφει με επιτυχία σύγχρονα αλλά και ιστορικού περιεχομένου ραδιοφωνικά δράματα. Αρχικά δούλεψε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες "Εμπρός" και "Ανεξάρτητος Τύπος", κάνοντας ελεύθερο και καλλιτεχνικό ρεπορτάζ και γράφοντας κινηματογραφική κριτική.
Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με τη συγγραφή αστυνομικού μυθιστορήματος. H ραδιοφωνική εκπομπή «Αστυνομικές ιστορίες του Νίκου Φώσκολου» αποτέλεσε το πρώτο του ραδιοφωνικό σήριαλ που είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και όταν εκδόθηκε ήταν το μπεστ-σέλερ της εποχής.


Στη δεκαετία του 1960 ξεκινά την πορεία του ως θεατρικός συγγραφέας και κριτικός, συγγράφοντας περισσότερα από 10 θεατρικά έργα και πολλά ραδιοφωνικά. Θέατρο και κινηματογράφος μπήκαν επαγγελματικά στην ζωή του αρχές της δεκαετίας του 1960 με το αστυνομικό δράμα «Ο θάνατος θα ξανάρθει», μια τεράστια επιτυχία που την ίδια χρονιά (1961) έγινε ταινία της Φίνος Φιλμ σε σκηνοθεσία Ερρίκου Θαλασσινού. Άλλα θεατρικά έργα του είναι τα «Θηλιά στο σκοτάδι», «Μαρκησία του λιμανιού», «Σκέψου πριν αγαπήσεις», «Αρμένικο φεγγάρι» και «Μάρτυς κατηγορίας».


Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ στην ταινία του Νίκου Φώσκολου «Υπολοχαγός Νατάσσα»

Στη συνέχεια μετακινείται στον κινηματογράφο όπου και σεναριογραφεί περισσότερες από 70 ταινίες, κυρίως με τη Φίνος Φιλμ. Από τις ταινίες που ο Φώσκολος έγραψε, «Οι Αδίστακτοι» του Ντίνου Κατσουρίδη και «Ο πυρετός στην άσφαλτο» του Ντίνου Δημόπουλου απέσπασαν συνολικά έξι βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ τρία κρατικά βραβεία κινηματογραφίας απέσπασε το «Κοντσέρτο για πολυβόλα».


Η μεγαλύτερη όμως διεθνής επιτυχία του ήταν όταν ένα σενάριό του, γραμμένο προτού αρχίσει ο ίδιος να σκηνοθετεί έγινε ταινία που προτάθηκε για το ξενόγλωσσο Οσκαρ: «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» (1966) του Βασίλη Γεωργιάδη. Η θεματολογία του, είτε ως σκηνοθέτης είτε ως σεναριογράφος ήταν υπερβολικά δράματα τολμηρού κοινωνικού χαρακτήρα, που μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970 γίνονταν τεράστιες επιτυχίες. Χαρακτηριστικές ταινίες του ως σκηνοθέτης οι «Υπολοχαγός Νατάσα» (κατέχει το αναγνωρισμένο ρεκόρ εισιτηρίων του ελληνικού κινηματογράφου όλων των εποχών με 751.177 εισιτήρια μόνο στην Αθήνα), «Οι σφαίρες δεν γυρίζουν πίσω» (1967), «Αγάπη και αίμα» (1968), «Η λεωφόρος του μίσους» (1968), «Ορατότις μηδέν» (1970), «Εν ονόματι του νόμου» (1970) και η καλύτερή του ίσως, το «Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα» (1969).
Το 1971 ασχολείται με επιτυχία με την τηλεόραση, με την ιστορική τηλεοπτική σειρά (δράμα) «Άγνωστος Πόλεμος» που σημείωσε το παγκόσμιο ρεκόρ 92% θεαματικότητας, μετά την οποία ακολούθησαν διάφορα ιστορικά και κοινωνικά δράματα όπως τα «Εν Τούτω Νίκα», «Κραυγή των λύκων», «Ρωμανός Διογένης» και άλλες.



Μετά το 1991 γράφει την τηλεοπτική σειρά «Λάμψη», της οποίας η προβολή κράτησε 14 χρόνια από το 1991 έως το 2005 (πέρασε στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες). Το 1993 έγραψε την δεύτερη τηλεοπτική σειρά του, το «Καλημέρα Ζωή», της οποίας η προβολή κράτησε 13 χρόνια (1993-2006).
Ο Νίκος Φώσκολος ήταν τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου, καθώς και της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Ήταν συγγραφέας αρκετών βιβλίων, κάποια εκ των οποίων είχαν σημειώσει πολύ μεγάλη επιτυχία. Είχε λάβει τρία βραβεία και ένα κρατικό Βραβείο Σεναρίου για την ταινία «Κοντσέρτο για πολυβόλα» (1968).



Ο Φώσκολος που τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρούνταν από την υγεία του είχε λάβει διάφορες τιμητικές διακρίσεις. Από τους Λάιονς, από πάμπολλους δήμους, από την Ακαδημία Κορφιάτικων Βραβείων κ.α.
Επίσης, έχει τιμηθεί από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (2007), καθώς και από την Ιερά Σύνοδο για την ταινία «Εν Τούτω Νίκα».
Η κηδεία του θα τελεστεί την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου, στις 14:30 το μεσημέρι, στο Κοιμητήριο της Ηλιούπολης.


2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

1 σχόλιο:

  1. Μεγάλος, σημαντικός δημιουργός, πολύπλευρο ταλέντο. Το χώμα βάφτηκε κόκκινο, αποτελεί αναμφίβολα την αγαπημένη μου ελληνική ταινία. Πολύ αξιόλογα και τα διηγήματα, μυθιστορήματα του...ας είναι μαλακό το χώμα που θα τον σκεπάζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...