Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Νεκρός σε τροχαίο ο «Ρίνγκο», Τζουλιάνο Τζέμα


Ο ηθοποιός Τζουλιάνο Τζέμα (Giuliano Gemma), γνωστός από τον ρόλο του «Ρίνγκο» στα «σπαγγέτι γουέστερν», σκοτώθηκε χθες το βράδυ σε ηλικία 75 ετών σε τροχαίο που σημειώθηκε κοντά στη Ρώμη, ανακοίνωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Γεννημένος στις 2 Σεπτεμβρίου του 1938 στη Ρώμη, ο Τζουλιάνο Τζέμα ξεκίνησε την καριέρα του στον κινηματογράφο σε ηλικία 18 ετών ως κασκαντέρ.
Ο Τζέμα συμμετείχε σε 73 κινηματογραφικές ταινίες και σε 25 τηλεοπτικές σειρές και συνεργάστηκε με πάρα πολλούς και γνωστούς ηθοποιούς, παραγωγούς και σκηνοθέτες στη διάρκεια της καριέρας του, όπως ο Τσάρλτον Ίστον στο «Μπεν Χουρ» και ο Αλέν Ντελόν στον «Γατόπαρδο» του Λουκίνο Βισκόντι το 1962, αλλά και οι Κερκ Ντάγκλας, Ρίτα Χέιγουορθ, Χένρι Φόντα, Λιβ Ούλμαν, Φιλίπ Νουαρέ και Κατρίν Ντενέβ.
Πραγματικό πένθος έχει σαρώσει την Ιταλία από χτες μετά από αυτή την απώλεια. Ο Τζουλιάνο Τζέμα ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και τα τελευταία χρόνια τον τιμούσαν σε όλες τις κινηματογραφικές εκδηλώσεις της γείτονος χώρας με βραβεία για την πολύχρονη καριέρα του.


Η πρώτη του ταινία γουέστερν ήταν το «Ένα πιστόλι για τον Ρίνγκο», με σκηνοθέτη τον Ντούτσιο Τέζαρι, που τον ανακάλυψε. Μια ταινία η οποία "χάλασε κόσμο" όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και στο εξωτερικό. Το «γουέστερν σπαγγέτι» γεννιέται και μάλιστα, στα πρότυπα των αμερικανικών ταινιών, αλλάζουν και τα ονόματα των ηθοποιών επί το αμερικανικότερον. Έτσι, στην Ελλάδα ο Τζουλιάνο Τζέμα θα μας έρθει με το αμερικάνικο ψευδώνυμό του (Μοντγκόμερι Γουντ) και με αυτό θα γίνει δημοφιλής πριν μάθουμε ή συνηθίσουμε το πραγματικό του όνομα.


Η μεγάλη επιτυχία του «Ρίνγκο» συνεχίστηκε με το «Η επιστροφή του Ρίνγκο» και πλέον όλοι μιλούσαν για θρίαμβο και για επιβολή του είδους των "σπαγγέτι" στην ευρωπαϊκή κινηματογραφική σκηνή -και όχι μόνο. Ο όμορφος ηθοποιός, με το αμερικάνικο ψευδώνυμο, πλάσαρε με τεράστια επιτυχία όχι μόνο έναν νέο μεγάλο ήρωα αλλά και ένα ολόκληρο κινηματογραφικό είδος. Για τον Ρίνγκο, το ατρόμητο παλικάρι, θα γίνουν στην Ελλάδα νούμερα σε διάφορες επιθεωρήσεις αλλά και τραγούδια με αναφορές σε αυτόν.
Ακολούθησαν και άλλοι θρίαμβοι του Τζουλιάνο Τζέμα: «Ένα τρύπιο δολάριο», «Οι μέρες της οργής», «Αιματοβαμμένα κολτ», «Ο καταζητούμενος». Τα συνοικιακά σινεμά όλου του κόσμου, με την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία πρωταθλήτριες, υποκλίνονται στο είδος και τα εισιτήρια που κόβουν αμέτρητα...


Από την δεκαετία του '70, στην προσπάθειά του να ασχοληθεί και με άλλα κινηματογραφικά είδη, παίζει στα «Ένα αξιοσέβαστο κάθαρμα», «Η Έρημος των Ταρτάρων», «Έγκλημα αγάπης» κ.α. Στη δεκαετία του '80, οι διανομείς στην Ελλάδα σταματούν σταδιακά τις εισαγωγές ταινιών από Ιταλία κι έτσι οι κινηματογραφόφιλοι στη χώρα μας χάνουν την επαφή με το είδωλο τους. Δεν πληροφορούνται την περαιτέρω εξέλιξη του και μένει στις καρδιές όλων η ανάμνηση του Τζουλιάνο Τζέμα ως «Ρίνγκο». Και παρόλο που κανείς δεν θα το πίστευε τότε, ο αγαπημένος Ρίνγκο, δεν πήγε από «σφαίρα» αλλά από τροχαίο...


2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

1 σχόλιο:

  1. Λατρεμένος ηθοποιός για τον γράφοντα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει. Θα ζει μέσα από τα υπέροχα western που πρωταγωνίστησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...