Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Νέες εκδόσεις 513 - Αλφαβητάρια και Αναγνωστικά - Το Βήμα #6


Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, η εφημερίδα "Το Βήμα" κυκλοφόρησε το φύλλο αρ. 16.318, με ένθετο τον έκτο τόμο της σειράς "Αλφαβητάρια και Αναγνωστικά".
Πρόκειται για το αναγνωστικό "Η χαρά του παιδιού", που χρησιμοποιήθηκε στην Β' τάξη του Δημοτικού από το 1934 και μετά, για μια τετραετία.
Γράφτηκε από την παιδαγωγό Μυρσίνη Κλ. Παπαδημητρίου και εικονογραφήθηκε με ασπρόμαυρα σχέδια από τον εξαιρετικό Αλεξανδρινό ζωγράφο Μάριο Αγγελόπουλο.


Βάσει του νόμου 5911, του 1933, εκδίδεται τον Ιανουάριο του 1934 μία νέα προκήρυξη «περί του τρόπου συντάξεως των αναγνωστικών βιβλίων του δημοτικού σχολείου», η οποία κυρώθηκε με την υπ’ αριθ. 2455 10.1.1934 Υπουργικής Αποφάσεως. Ως σκοπός των αναγνωστικών οριζόταν «η τόσον δια του περιεχομένου και της μορφής αυτών όσον και δια της γλώσσης των προαγωγή και συγκέντρωσις πάντων των διαφερόντων, των καλλιεργουμένων υπό του δημοτικού σχολείου, η καλαισθητική και γλωσσική μόρφωσις των μαθητών, η προαγωγή της θρησκευτικής των διαπλάσεως και η εθνική και ηθική διαπαιδαγώγησις αυτών». Το βιβλίο της Μυρσίνης Κλ. Παπαδημητρίου εγκρίθηκε τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς.


Το σκίτσο αυτό απεικονίζει τον ίδιο τον εικονογράφο, 
Μάριο Αγγελόπουλο, ως σιδερά.

Στην ειδική αυτή έκδοση για την εφημερίδα "Το Βήμα", έχει αναπαραχθεί φωτογραφικά η πρώτη έκδοση του συγκεκριμένου αναγνωστικού (1934). Εκδόθηκε στην Αθήνα από τον Εκδοτικό Οίκο "Ιωάννης Δ. Κολλάρος & ΣΙΑ - Βιβλιοπωλείον της Εστίας" και κυκλοφόρησε σε 20.000 αντίτυπα.
Επιμέλεια σειράς: Ελένη Κεχαγιόγλου
Εκδόσεις: Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, 2013
Τιμή εφημερίδας (έκδοση με προσφορές): 4,25 ευρώ

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...