Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας στην Καναδή Άλις Μονρό


Κοιμήθηκε διηγηματογράφος και... ξύπνησε με Νόμπελ Λογοτεχνίας

Στην Καναδή πεζογράφο Άλις Μονρό απονέμεται το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2013, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου στη Στοκχόλμη ο μόνιμος γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας Πέτερ Ένγκλουντ.
Η αιτιολογία της απόφασης ήταν σύντομη. Το βραβείο τής απονέμεται «για τη δεξιοτεχνία της στη μικρή φόρμα του σύγχρονου διηγήματος».
«Σάστισα μόλις άκουσα τι είχα κερδίσει», είπε η Άλις Μονρό σε μια επίσης σύντομη συνέντευξή της στο καναδικό ειδησεογραφικό δίκτυο CBC, δηλώνοντας ταυτοχρόνως «ενθουσιασμένη» με τα ευχάριστα νέα που της μετέφερε τηλεφωνικώς μια από τις κόρες της.
«Πιθανότατα δεν θα συνεχίσω να γράφω», είχε πει η εφετινή νομπελίστρια στο περιθώριο μιας ακόμη βράβευσής της στο Τορόντο το περασμένο καλοκαίρι. Κάτι λιγότερο από έξι μήνες μετά η 82χρονη δημοφιλής διηγηματογράφος τιμήθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία με την ύψιστη λογοτεχνική διάκριση.
«Μιλά για οικουμενικά αισθήματα καθημερινών ανθρώπων», είπε ο Πέτερ Ένγκλουντ στους δημοσιογράφους. «Είναι μια συγγραφέας η οποία αποτυπώνει θαυμάσια την ανθρώπινη ύπαρξη», υπογράμμισε.
«Πιστεύετε ότι θα σταματήσει να γράφει, όπως ανακοίνωσε εφέτος;», τον ρώτησαν. «Το Βραβείο Νόμπελ είναι μεγάλη χαρά και τιμή αλλά αν αυτό θα την παρακινήσει να συνεχίσει το γράψιμο είναι δική της απόφαση», απάντησε ο γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας.
Διηγηματογράφος πολυβραβευμένη η οποία καλλιεργεί συστηματικά και με συνέπεια τη μικρή φόρμα η Μονρό, σε συνέντευξή της στον βρετανικό «Guardian», πριν από μια δεκαετία και πλέον, ρωτήθηκε γιατί δεν έχει γράψει ποτέ μυθιστόρημα.
«Δεν μπορώ να το κάνω ακόμη», απάντησε «και, πιστέψτε με, προσπαθώ διαρκώς. Κάθε φορά που ολοκληρώνω μια συλλογή διηγημάτων σκέφτομαι ότι τώρα είναι η ώρα να καταπιαστώ με τη μεγάλη αφήγηση», συνέχισε.
«Μερικές φορές βλέπω τα μυθιστορήματα που γράφουν άλλοι και διαπιστώνω ότι πολλά είναι σύντομα. Αν μπορώ να απλώσω ένα διήγημα σε 60 σελίδες, σίγουρα δεν θα είναι πολύ δύσκολο να γράψω και ένα σύντομο μυθιστόρημα. Αλλά δεν μου βγαίνει…».


Η Άλις Μονρό γεννήθηκε το 1931 και μεγάλωσε στο Οντάριο του Καναδά. Το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο «Man Booker International» για το σύνολο του έργου της ενώ έχει διακριθεί, μεταξύ άλλων, τρεις φορές και με το «Governor General's Literary Award», την υψηλότερη λογοτεχνική διάκριση της πατρίδας της.
Στα διηγήματά της διερευνά τις σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, τις άφατες όψεις της καθημερινότητας στις μικρές πόλεις και τα παιχνίδια της μνήμης. Το 2012 εξέδωσε την 14η συλλογή διηγημάτων της υπό τον τίτλο «Dear Life» και δήλωσε επισήμως ότι θα είναι και η τελευταία.
Στην ελληνική γλώσσα κυκλοφορούν δυο βιβλία της: «Μ' αγαπάει δεν μ' αγαπάει» (2003) και «Πάρα πολλή ευτυχία» (2010), από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» (σε μετάφραση της Σοφίας Σκουλικάρη).
Διήγημά της με τον τίτλο «Η αρκούδα» περιλαμβάνεται και στον συλλογικό τόμο «Της αγάπης μου ο σπουργίτης πέταξε» (Libro, 2009) με τον χαρακτηριστικό υπότιτλο «Από τον Τσέχοφ στη Μονρό».
Το Νομπέλ Λογοτεχνίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο οκτώ εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών, περίπου 910.000 ευρώ.
Είναι η 13η γυναίκα που τιμάται με το Βραβείο Νόμπελ από την ίδρυση του θεσμού –πράγμα που την παραξένεψε ιδιαιτέρως– αλλά η πρώτη Καναδή που φέρνει το Νόμπελ στη χώρα της...

Μέρος του κειμένου προέρχεται από το http://www.tovima.gr/

2013
50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ
ΤΑ ΔΥΟ ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

1 σχόλιο:

  1. Σημειώνω πως είναι η 1η φορά που το Νόμπελ πάει σε διηγηματογράφο συγγραφέα!!! Εύγε της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...